INTE LÄNGRE TABULA RASA …

Hmmm…. det här lär inte bli lätt men jag trivs ju med utmaningar.

Jag värmer upp lite först så blir det lättare så småningom. Uppvärmningen behövs för att inte skada muskler vid första rörelser har de lärt mig en gång i tiden, och det passar perfekt här – särskild för mig som inte varit i skolmiljön på circa nio år.

Det känns som ett stort steg att plötsligt behöva skriva en egen blogg(!) på svenska(!!) med stor risk att nån faktiskt kan till och med läsa den. På de nio åren behövde jag inte fundera särskilt mycket på hur andra ser på mig som en klasskompis, en elev eller en marknadsförbar produktvara.

Nu som student har jag inte bara blivit en vara i förbättringskede, jag har också blivit ett kort – med mina egna värden, betydelser, egenskaper, svagheter – precis som korten i den traditionella kortleken är.

Det speciella just med kort är att de kompletterar varandra. Tillsammans skapar de nya värden; deras betydelser och möjligheter förändras beroende på ”set up’en”. Precis som människor. Vi kan också agera på väldigt olika sätt beroende på vem som står brevid. Andra personer kan ge oss otrolig kraft, inspiration och värde.

Själva skapandet av kortleken har på något konstigt sätt bekräftat mig som en person. Jag har blivit till. Och på köpet har jag fått 27 nya bekantskaper som kan inspirera mig och ge mig nya krafter. Jag tror inte att en profil i en pärm skulle blivit lika verklig på något sätt. Kortet kan man hålla i handen. Kortet kan läggas själv eller blandas med andra kontra en pärm som alltid är en helhet. Dessutom så skulle en pärm med intervjuer vara luddigare när det gäller informationen. Korten är rent fysiskt små och det finns bara plats för essensen, för själva kärnan. Korta meningar eller nakna ord lämnar mycket mer plats för samtal och disskusion vilket leder till kreativitet och inspiration.

Efter bara 3 dagar i skolan med så många som 27 nya människor kände jag mig mer engagerad och intresserad än efter att ha gått på kurser i flera månader med betydligt mindre folk.

Designprocessen var också väldigt effektiv för mig. Att behöva nämnsätta det som flyter fritt i huvudet utan att ens ha ett namn, att utforma sitt eget ID kort, vara tvungen att tänka på egna styrkor, personlighetsdrag eller mål hjälpte mig att inse mera om mig själv.

Sammtidigt har alla klasskamrater blivit mycket mer interessanta, roliga, spännande. Jag blev faktiskt förvånad av att det var så många olika kort, svårt att förklara varför men jag förväntade mig mer liknande svar.

Ett eget kort som rörs av andra vid olika situationer i klassen skapar möjligheter för dem att lägga märke till och träffa mig, se på min profil, lära sig mitt namn eller kanske bara skratta åt min bild. Blir man sedd av andra är det mycket lättare att engagera sig i processer som rör hela gruppen. De flesta brukar må bra av nån sorts uppmärksamhet. Så fungerar det med barn i alla fall och jag anser dem att vara ett väldigt bra exempel som visar våra primära men så viktiga behov. Orört barn kan till och med dö.

Att behöva skapa ett spel var för mig – som inte kommer från “THE gamers’ community” – en värdeful lektion med massa nya intryck, information och kuriosa.

Inspiration som vi får just av andra människor gör det svårt att komma upp med likadana spel från fem olika grupper med sina unika personligheter.

Vi har alla olika bakgrund med egna intressen och erfarenheter som inspirerar oss till nya idéer och lösningar. Dessutom spelar strävan efter originalitet minst lika stor roll i att det blev fem unika spel.

När det gäller påverkan av komponentens utformning på mig som kreatör så trivs jag med att ha vissa bestämmda faktorer och förutsättningar innan jag kan börja med leveransprocessen. För mig är det lättare att komma upp med idéer inom vissa begränsningar och ramar.

Nåväll, nu får jag nog avsluta och strecha lite, så att jag inte anstränger språkmusklerna alltför mycket den första gången…

Advertisements

3 Responses so far »

 1. 1

  gunarn said,

  Många intressanta tankar, jag gillar parallellen du drar mellan kort och människor. Att situationer och möjligheter förändras och beror på “set up’en”

 2. 2

  Olle Bjerkås said,

  Gillar ditt tänk! Du verkar se hur du som projektledare kommer kunna använda det du lärt det du lärt dig genom kortspelet.

 3. 3

  Ola Janson said,

  För egen del så kan jag inte hjälpa att suga i mig av din feedback.

  “Själva skapandet av kortleken har på något konstigt sätt bekräftat mig som en person. Jag har blivit till. ”

  Om jag skulle sälja kortleksövningen som en produkt skulle citatet stå på kartongen.

  Bra språk, klara resonemang och tydligt prov på medvetenhet i projekt/designprocessen. Fet godkänt.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: